Lainojen yhdistäminen, kokemuksia – hyvät ja mahdollinen huono puoli yhdistelylainassa

Lainojen yhdistäminen tarkoittaa sitä, että otetaan yksi isompi laina, jolla maksetaan pois pienemmät luotot. Lainojen yhdistämisen tavoite on se, että tuon isomman lainan avulla saadaan pienennettyä lainojen korkoihin menevää summaa sekä mahdollisesti myös muuten selkeytettyä omaa rahatilannetta. Mutta onko lainojen yhdistäminen oikeasti niin mahtava juttu, kuin millaisena siitä monesti puhutaan?

Löydät tältä sivulta kokemuksia liittyen lainojen yhdistämiseen. Ne toivottavasti auttavat tuohon edellä olleeseen kysymykseen vastaamisessa.

Mahdollisuudet saada yhdistelylaina ja sen korko

Mikäli on ennen saanut helposti muita lainoja, niin saattaa olettaa, että myös yhdistelylainan (eli siis lainan, jolla lainojen yhdistäminen tehdään) saa tarvittaessa helposti. Valitettava fakta on kuitenkin se, että yhdistelylainan saaminen ei usein ole kovinkaan helppoa. Kokemusteni perusteella se on erityisen haastavaa, mikäli yhdistelylainaa hakee pankista. Netistä näyttäisi onneksi olevan helpompi saada yhdistelylainaa, mutta sitten taas noihin netin yhdistelylainoihin liittyy mahdollinen heikompi puoli.

Mikäli nimittäin yrittää tehdä lainojen yhdistämistä netin kautta, niin kannattaa varautua henkisesti siihen, että itselle mahdollisesti tarjottavan yhdistelylainan korko ei ole niin edullinen kuin olisi ehkä olettanut ja toivonut. Toki on toisaalta niin, että moni saattaa löytää netistä koroiltaan jopa edullisen yhdistelylainan, mutta tuo vaatii lähtökohtaisesti hieman isomman yhdistelylainan hakemista ja/tai verrattain hyvää taloudellista tilannetta hakijalta.

Lainojen yhdistämisen hyvät puolet

Lainoja yhdistämällä voi parhaimmillaan säästää oikeasti hyvin korkokuluissa. Noin on erityisesti, jos yhdistelee lainoja, jotka on otettu ennen kuin lainoihin alettiin soveltaa varsin tiukkoja korkokattoja.

Toinen lainojen yhdistämisen hyvä puoli on se, että se voi vähentää stressiä. Mikäli on nimittäin paljon erilaisia lainoja, niin ovat laina-asiat helposti oikeastaan jatkuvasti huolena. Noin on tietysti sen takia, että saattaa murehtia sitä, että mistä saa rahaa lainojen lyhennyksiin, mutta myös sen takia, että saattaa murehtia sitä, että muistaa varmasti jokaisen lainan ja sen lyhentäminen. Yksi yksittäinen yhdistelylaina voikin olla noiden asioiden näkökulmista iso helpotus.

Lainojen yhdistämisen mahdollinen huono puoli

Kokemusten perusteella yhdistelylainoihin liittyy yksi selkeä riski. Se on se, että sen jälkeen, kun on maksanut yhdistelylainalla vanhat lainat pois, päätyy ottamaan yhdistelylainan päälle uutta lainaa. Tuon voi nähdä olevan riskinä erityisesti silloin, jos on käyttänyt yhdistelylainan siihen, että maksaa pois luottotileiltä olleita lainoja tai luottokorttivelkaa.

Luottokortit ja luottotililtähän toimivat sillä samalla periaatteella, että henkilölle on myönnetty avoin luotto, jolta voi vapaan luottorajan puitteissa nostaa itselle uutta lainaa. Eli, jos esimerkiksi maksat yhdistelylainalla pois 3 kappaletta 2 000 euron joustoluottoja, niin pystyt nostamaan yhdistelylainan päälle helposti yhteensä 6 000 euroa lisää lainaa. Ymmärrettävästi tuo homma saattaa johtaa nopeasti jopa aiempaa isompiin rahaongelmiin.

Yhdistelylainasta seuraavan riskin minimoiminen

  • Tee selkeä päätös, että et enää nosta uusia tarpeettomia lainoja.
  • Pyydä lainakiellot lainapalveluihin, jotta et voi nostaa helposti uutta lainaa pois maksetun tilalle.
  • Pyri alentamaan mahdollisen luottokortin luottorajaa, lakkauttamaan kortti tai vähintäänkin alentamaan päivittäisiä maksurajoja.
  • Yritä kasvattaa pieni puskurirahasto, jota voit käyttää uuden lainan sijaan.

Mahdollisesti hyödyllistä lukemista tältä sivustolta:

Paikkoja, joista moni voi mahdollisesti löytää edullisen yhdistelylainan